RASMUS JOHANSEN alias TELESTJERNEN præsenterer FOLKESKOLETIDER

 

TELESTJERNEN er tilbage!
Med fødder og hjerte plantet i udkantsdanmark stikker han afsted med Fjällräven fuld af kærlighed til 70’ernes musikscene og den danske hverdagspoesi. Udgangspunktet er nært – perspektivet er stort: Go’ karma til folkets skole!

 

Rasmus Johansen alias TELESTJERNEN kigger, på sit nye album FOLKESKOLETIDER, folkets skole dybt i øjnene. Der, hvor virkeligheden for alvor indtræder i vores liv. Der, hvor vi fra barnsben lærer de sociale spilleregler, møder inspiration og desillusion, og hvor nogle som voksne vender tilbage i en autoritær rolle. Folkeskolen har møvet sig ind på Rasmus Johansen.


På lærerværelser møder man virkelig mange typer. Oplagte, udkørte, intelligente, skeptiske, humoristiske og hvad ved jeg. For nylig genså jeg et klip med Waldorf & Statler, de sure mænd på balkonen i Muppet Show. Og så lavede jeg en duet, hvor udgangspunktet for et par gnavne kommentatorer var en kop kaffe på et lærerværelse, fortæller Rasmus.


Det er Rasmus og Allan Olsen, der drikker kaffe og synger duet på PÅ LÆRERVÆRELSET. Dorthe Gerlach (HUSH) lægger også vejen forbi albummet (link), som Rasmus fik ideen til midt under den stormomsuste vedtagelse af reform og arbejdstidsregler for skolerne. Han var selv lærer, og træt af at se sjælen i folkeskolen udmattet og i fare for at blæse væk. Så han skrev en bunke sange, der giver en udskældt institution en krop og en sjæl.

Der er autentisk drama fra den sorte skoles tid og en hyldest til tavlen, det store farvel til barndommen på sidste skoledag og det første kys, den studerende, der begik røveri med en Brugsen-pose over hovedet og almindelig voksenforvirring over, hvor livet bærer os hen. Levede erfaringer og betragtninger bragt til dig fra en undergrundspopper, der elsker når guitaren skurrer og sangene ikke viger for skarpe sving eller ironi.

VI STÅR PÅ RÆSET, BABY er første singleudspil fra albummet. Et skødesløst, fuld fart over feltet live-take. En kaffebar danner rammen om den totale forvirring i en fortravlet tid, der forplanter sig i sangskriverens hoved:


Der er dage hvor jeg ikke aner hvilket ben jeg skal stå på, men selv på dage som disse må man rive sig selv op i kragen og stikke sig selv en lussing mens man råber: “Du har bare at følge med, mester – stå på ræset du gamle, det er nu, nU, NUUUU …!” For tiderne skifter; om man så sidder på en kaffebar og det flyver om ørene med biodynamiske psykopater, knickersklædte hipstere, langskæggede skolelærere eller hvad ved jeg. Sådan er det bare.


De 16 sange på FOLKESKOLETIDER lukker sig på ingen måde om sig selv. Det er historiefortælling med et væld af referencer i TELESTJERNENs ligefremme poetiske tekster og musikalske inspiration. Og tanken om den gode karma har fanget Rasmus’ egne elever, som synger med på ET RØVHUL; Anders Bondo (formand for Danmarks Lærerforening), som har opsnuset projektet og udtrykt sin uforbeholdne begejstring (link) og så har Rasmus selv oprettet en blog, forhandlet med Dansk Skolemælk om positive budskaber på børnenes frokostdrik og drømt om, at DL udgav albummet til alle landets lærere – i den go’e karmas navn.

FOLKESKOLETIDER er fortællinger om livet som elev og lærer. Eller bare om livet. Det der liv, som vi også lever i skolen. Det er en poetisk, musikalsk fortælling med anerkendende nik til Bob Dylan og Søren Krag Jacobsen, Niels Hausgaard og Nick Cave, Hans Scherfig og Jolly Cola.


Det er med andre ord ikke som noget andet.
FOLKESKOLETIDER er TELESTJERNENs 6. album, og det er på gaden den 23. maj.

 

 BIOGRAFI

Rasmus Johansen alias TELESTJERNEN er midtjysk undergrundspopper og singer/songwriter, som har været aktiv siden 2006. Oprindeligt var det de buldrende trommer og ringende surfguitarer der kickstartede sangskriveren; deraf også navnet TELESTJERNEN, som refererer direkte til 1962-hittet, Telstar med The Tornadoes. Siden har universet udvidet sig i retningen af de danske og narrative sangskrivere, som Gnags, Allan Olsen og Niels Hausgaard.

 

DISKOGRAFI

DET KOLDE HAWAII – 2014: “Men med denne knuselskelige, eklektiske hyldest til Vesterhavet rammer Telestjernen altså cirka så rent som man kan, når man er så skæv en sangskriver og musiker som netop han.” Gaffa: ★★★★★


POPULÆRMUSIK FRA ØSTER TØRSLEV – 2013: “Telestjernens lytte- og læseværdige tekster og melodier har med deres klædelige ydmyghed fortjent et større publikum. Det kan komme nu med udbredelse af Populærmusik fra Øster Tørslev; måske er “Nordlys over Randers Fjord” dét hit, som skal bane vejen.” Bibzoom: ★★★★★


HVIDT SKIDT – 2012: “Teksterne kredser som altid om randeksistenser i det mørke Jylland, hvis historier sangeren fortæller med en velafbalanceret blanding af patos og ironi – og bærer pladens elleve sange, med hvilke Johansen snildt indskriver sig i traditionen af store, jyske sangpoeter som Allan Olsen og Johnny Madsen.” Fyens Stiftstidende: ★★★★★


ROXY GRILL – 2010: “Nej, han ligner ikke ligefrem en popstjerne. Men TELESTJERNEN, alias Rasmus Johansen fra Karup nær Viborg, har fortjent at blive det.” B.T.: ★★★★★


UNGT BLOD – 2009: “Griner’en og forfriskende anderledes lige ud af lande­ vejen jysk rok&rul, som det næsten ikke er hørt, siden Johnny Madsen debuterede med sine sære og originale tekster om at kværke akva­ riefisk eller kør’ o æ motor­ vej.” Nordjyske: ★★★★★

 

LINKS:

WWW.TELESTJERNEN.DK

WWW.FACEBOOK.COM/TELESTJERNEN

WWW.YOUTUBE.COM/TELESTJERNEN

 

PRESSEKONTAKT:

De trykte medier: Signe Bønsvig Wehding // signebw@gmail.com // 25851976

TV og radio: Claus Quiding // quiding@gmail.com// 20967669

 

FYSISK DISTRIBUTION:

Pladekisten // kontakt@pladekisten.dk // 86760082